Σχετικά με εμάς
Σχετικά με εμάς
Το έργο DSSI έχει μια σύμπραξη αποτελούμενη από 6 οργανισμούς από 5 διαφορετικές χώρες.
Το έργο DSSI στοχεύει στην προώθηση των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων (χαμηλής ειδίκευσης, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, με δυσκολίες κινητικότητας, μετανάστες κ.λπ.) στην πρόσβαση στην πληροφορία και στη δια βίου μάθηση. Ως εκ τούτου, το έργο θα τους επιτρέψει να απολαμβάνουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην καθημερινή κοινωνία ως ανεξάρτητοι πολίτες, μέσω της ψηφιακά ενεργής γήρανσης.
Αυτό διευκολύνεται με τη χρήση των δικτύων των βιβλιοθηκών, καθώς ο ρόλος τους αρχίζει να εξελίσσεται σε κόμβο ψηφιακών πληροφοριών και υπηρεσιών, λόγω του επιταχυνόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού της μετά-COVID εποχής.
Σχετικά με το έργο
Το πρόγραμμα DSSI έχει ως στόχο να προωθήσει τα δικαιώματα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας (με μειωμένη εξειδίκευση, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, που αντιμετωπίζουν σταδιακά κινητικές δυσκολίες, μετανάστες κ.λπ.) να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη δια βίου μάθηση και να απολαμβάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στην καθημερινή κοινωνία ως ανεξάρτητοι πολίτες, μέσω της ψηφιακά ενεργής γήρανσης.
Το έργο χρησιμοποιεί το ευρύ δίκτυο των βιβλιοθηκών ως κόμβο ψηφιακής πληροφόρησης όπου οι ηλικιωμένοι μπορούν να αποκτήσουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους για την αναζήτηση και την πρόσβαση στο φανταστικό φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών των βιβλιοθηκών για την υγεία και την ευημερία, τη δια βίου μάθηση, την πολιτιστική και κοινωνική συνδεσιμότητα και τέλος το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Με την υλοποίηση του έργου DSSI θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες προτεραιότητες της εκπαίδευσης ενηλίκων:
- Ένταξη και πολυμορφία σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού.
- Αντιμετώπιση του ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω της ανάπτυξης ψηφιακής ετοιμότητας, ανθεκτικότητας και ικανότητας.
- Ανάπτυξη προοδευτικών κέντρων μάθησης.
Στόχοι και ομάδες στόχου DSSI
Το DSSI στοχεύει να υποστηρίξει τη βελτίωση της ψηφιακής εκπαίδευσης των ηλικιωμένων εκπαιδευομένων προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που προκύπτουν από τους εξωτερικούς κλονισμούς της κρίσης COVID-19. Ως εκ τούτου, το DSSI στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ανοικτής πλατφόρμας για ένα πρόγραμμα δωρεάν επιγραμμικής εκπαίδευσης σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου και την πρόσβαση σε ψηφιακές βιβλιοθήκες και δημόσιες υπηρεσίες για απομακρυσμένους χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν διαθέτουν επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες και αισθάνονται αποκλεισμένοι.
Το DSSI θα θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για όλους τους χρήστες των υπηρεσιών βιβλιοθηκών και πληροφόρησης, καθώς και για την παροχή πληροφοριών υποστήριξης, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών και να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις που προκύπτουν από τον αποκλεισμό λόγω ηλικίας.
Σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου για την εκπαίδευση και κατάρτιση των ενηλίκων (ADU) (2020), το DSSI στοχεύει:
- Να στηρίξει τη βελτίωση της ψηφιακής εκπαίδευσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από τους εξωτερικούς κλονισμούς της κρίσηςCOVID-19 βραχυπρόθεσμα
- Να ενισχύσει την ψηφιακή ανδραγωγία και την τεχνογνωσία για τους εκπαιδευτές ενηλίκων και τον ψηφιακό γραμματισμό
- Να ενισχύσει την ικανότητα των εκπαιδευτών να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία και περιεχόμενο, να δοκιμάζει και να προωθεί τη μεικτή μάθηση
- Να Υποστήριξη τους ηλικιωμένους να αναπτύξουν τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
- Να υποστηρίξει την εκπαίδευση ενηλίκων σε όλα τα περιβάλλοντα για την κοινωνική ένταξη, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και την προσωπική ανάπτυξη πέραν της επαγγελματικής ζωής.
Το DSSI απευθύνεται σε ηλικιωμένους με χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες που δεν μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της ψηφιακής εποχής της πληροφορίας και σε εκπαιδευτικούς που χρειάζονται επαρκείς δεξιότητες για να τους διδάξουν σε ευέλικτα περιβάλλοντα.
Έτσι, η κύρια ομάδα-στόχος του έργου είναι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε πληροφορίες και στη μάθηση σε επίσημα μαθησιακά περιβάλλοντα λόγω προβλημάτων κινητικότητας, αγροτικής ή απομακρυσμένης τοποθεσίας, μετανάστευσης ή επειδή δεν έχουν λάβει καμία εκπαίδευση ή κατάρτιση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, το προσωπικό κοινοτικών οργανώσεων (κατ' οίκον φροντίδα, κέντρα ημέρας, γηροκομεία κ.λπ.), εθελοντές ή ακόμη και νεότερα μέλη της οικογένειας θα έχουν επίσης την ευκαιρία να εκπαιδευτούν για να γίνουν άτυποι εκπαιδευτές ενηλίκων.
Επιπλέον, το προσωπικό των βιβλιοθηκών και οι εκπαιδευτές ενηλίκων (επίσημα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων, άτυποι εκπαιδευτές ενηλίκων που εργάζονται σε ομάδες υποστήριξης της κοινότητας, κέντρα ημέρας, ΜΚΟ κ.λπ.) θα συμμετάσχουν στην κατάρτιση, που παρέχεται από αυτή τη συνεργασία, για να τους βοηθήσει να παραδώσουν διαδικτυακά μαθήματα.
Οι ομάδες-στόχοι του έργου περιλαμβάνουν επίσης εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα βιβλιοθηκών, κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων και δια βίου μάθησης, ΜΚΟ, τη δημόσια διοίκηση, τον πρωτογενή τομέα υγείας, φορείς χάραξης πολιτικής κ.λπ.